Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Προσωπικό κανάλι μου στο YouTube - Marios Reads

 

Προς τι η δημιουργία ενός προσωπικού καναλιού εκ του μηδενός, από τη στιγμή που υπάρχει η έτοιμη και αναγνωρίσιμη πλατφόρμα του Cognosco Team;

Η απάντηση δεν είναι απλή ούτε εύκολη. Ένας δίαυλος στο διαδίκτυο αποτελεί μέσο έκφρασης, κοινοποίησης των ιδεών, των ανησυχιών και κάθε τι του ωραίου και ενδιαφέροντος που θέλει να μοιραστεί κανείς.  Ομαδικά δημόσια εγχειρήματα όπως το Cognosco έχουν μία αποστολή, έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα τον οποίο έχει συνηθίσει το κοινό, καθώς και συντελεστές που δουλεύουν βάσει κάποιων αξιών και ενδιαφερόντων που μοιράζονται.

Ένα προσωπικό κανάλι, όπως αυτό εδώ το προσωπικό ιστολόγιο, εξαρτάται μόνον από τις διαθέσεις του δημιουργού, μπορεί να λειτουργήσει με οποιονδήποτε τρόπο και με κάθε είδους περιεχόμενο, χωρίς τον κίνδυνο να αλλοιωθεί μία κάποια σταθερή, δημόσια φυσιογνωμία, ή να παραξενευτεί το κοινό από τυχόν αλλαγή θεματολογίας. Είναι πιο ελεύθερο, πάλι, να έχει περισσότερο στοχαστικό, αποσπασματικό και αυθόρμητο χαρακτήρα, ενώ μία εκπαιδευτική ιστοσελίδα ή κανάλι έχει κάποιες απαιτήσεις πληρότητας, όσο και εάν έχουν ελαστικοποιηθεί τα κριτήρια στην ψηφιακή εποχή.

Βέβαια, το κανάλι Marios Reads (Ο Μάριος διαβάζει) θα λειτουργεί μέσα στο "οικοσύστημα" του Cognosco Team και των όμορων μέσων, σε συνεννόηση με τους φίλους και συνεργάτες.  Η θεματολογία ακόμα δεν έχει πλήρως καθοριστεί, αλλά το πιθανότερο είναι να περιστρέφεται γύρω από τα ήδη δημόσια ενδιαφέροντά μου: ιστορία, ειδικά βυζαντινή, φιλοσοφία, θρησκεία, διεθνείς σχέσεις. Τουλάχιστον στα πρώτα βήματα θα στηρίζεται στην ανάγνωση αποσπασμάτων από βιβλία τα οποία βρίσκω αξιοσημείωτα, τον σχολιασμό κειμένων, καθώς και την παρουσίαση με την μορφή εκφώνησης παλαιότερων άρθρων και μελετών μου. Η έμφαση στο διάβασμα, την ανάγνωση, το δίχως άλλο συνδέεται με την προσπάθειά μου από το Νοέμβριο του παρελθόντος έτους να διαβάζω περισσότερο και συστηματικότερα, τόσο για την γενική μου καλλιέργεια και αναψυχή, όσο και για τους μελλοντικούς μου - Θεού θέλοντος - σπουδαστικούς και ερευνητικούς στόχους.

Τα πρώτα δύο βίντεο έχουν ήδη ανεβεί. Πρόκειται για: 

Ένα σχόλιο για την φύση της Φιλοσοφίας και γιατί αναφύεται στο τέλος κάθε εποχής, από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, και

Μερικές σκέψεις για την παράδοξη ανάπτυξη νέων μυθολογιών, στην υποτίθεται λογική και επιστημονική εποχή μας.

Μετά από τόσα χρόνια στο Cognosco και έπειτα από εκατοντάδες εκπομπές, βίντεο μικρά και μεγάλα, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες συζητήσεις, καθώς και κάποιες συνεντεύξεις, θα έλεγε κανείς ότι η κίνηση αυτή είναι κάτι πολύ απλό. Κι όμως αναβαλλόταν για πάρα πολύ καιρό. Ίσως διότι τα απολύτως προσωπικά εγχειρήματα είναι γυμνά από την "κάλυψη" και την κοινή μοιρασιά της συστολής και των επιφυλάξεων, που προσφέρουν τα συλλογικά.

Αν κάποιος βρει κάτι άξιο του χρόνου του - και ο χρόνος μας είναι περατός, πολύτιμος και δεν γυρίζει, για να τον σκορπάμε απερίσκεπτα - θα είναι μεγάλη τιμή αν παρακολουθήσει το νέο κανάλι. Όπως και ευχαριστώ όσους έχουν από το 2015 ακολουθήσει αυτό το ιστολόγιο, τότε ενός 20χρονου φοιτητή Παντείου, που ήθελε να μοιραστεί το πάθος του για την ιστορία με τον κόσμο. Ό,τι μου έλειπε και μου λείπει σε γνώση, πάσχιζα και πασχίζω να αντισταθμίζω με την διαρκή θέλησή μου να μάθω, να εξερευνήσω, να ανακαλύψω κάθε μέρα περισσότερα και ομορφότερα πράγματα. Τούτο ελπίζω να φαίνεται σε κάθε δημοσίευσή μου.  Η χαρά αυτής της εξερεύνησης και το συναίσθημα της οικειότητας, όταν νιώθω πως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι με το ίδιο μεράκι\, είναι και η μεγαλύτερη χαρά τούτου του ταξιδιού. Ευχαριστώ για όλα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Πόσο ελληνική ήταν η βυζαντινή Μικρά Ασία; Εθνογραφική ανάλυση

Γράφει ο Μάριος Νοβακόπουλος* Η Μικρά Ασία είναι χώρος με κολοσσιαίο βάρος για τον ιστορικό Ελληνισμό και κυριαρχεί στο φαντασια...