Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ο Καναδός αγιογράφος Jonathan Pageau φέρνει την ορθόδοξη θεολογία στο σήμερα: Cognosco Προτάσεις


Στο Cognosco Team δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην σφαιρική μόρφωση, καθώς θεωρούμε πως η υπέρμετρη εξειδίκευση και μονομέρεια όχι μόνο στενεύουν τον πνευματικό και διανοητικό μας ορίζοντα, αλλά και μας στερούν χρήσιμα εργαλεία για να προσλάβουμε τον κόσμο γύρω μας. Ενώ ο βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας, αναγνωρίζουμε και πως έξω από τα όρια μας βρίσκονται σημαντικές πηγές σκέψης και γνώσης. Στη νέα σειρά «Cognosco Προτάσεις» θα κάνουμε μικρά αφιερώματα σε συγγραφείς και δημιουργούς που θεωρούμε πως αξίζουν την προσοχή μας.
Μάριος Νοβακόπουλος

Ο Jonathan Pageau είναι ένας Ορθόδοξος Γαλλοκαναδός καλλιτέχνης, αγιογράφος και γλύπτης. Ξεκινώντας από μία προτεσταντική ανατροφή και σπουδές στην μοντέρνα τέχνη, ο Pageau ανακάλυψε την ορθοδοξία ως ενήλικος και από τότε αφοσιώθηκε στη δημιουργία ιερής τέχνης και στην μελέτη του ανατολικού τρόπου σκέψης.

Η Βάπτιση. Έργο του Jonathan Pageau

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ νικά τον Δράκοντα. Έργο του Jonathan Pageau

Στα άρθρα του αλλά και σε μια σειρά βίντεο στο Youtube, ο Pageau εκθέτει τον κόσμο όπως τον παρουσιάζει η ορθόδοξη θεολογία, ανασκευάζοντας τις σύγχρονες αντιλήψεις. Μεγάλο μέρος του έργου του αφορά την ανάλυση των συμβόλων, είτε στην αγιογραφία είτε στην κοσμική τέχνη, με ιδιαίτερη έμφαση στο σημερινό κινηματογράφο. Εκτός από τυπικές λογοτεχνικές ή φιλοσοφικές εξηγήσεις, ο Pageau εκθέτει την προπαγάνδα που επικρατεί στο Hollywood και την προσπάθεια αποδόμησης και ταπείνωσης στοιχείων της παραδοσιακής κοσμοθεωρίας, όπως η τάξη, το ηρωικό πρότυπο και το θείο.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ερμηνεία της εικόνας της Δευτέρας Παρουσίας

Σεξ, φαγητό και Θεία Κοινωνία


Η αντιστροφή του αρσενικού και του θηλυκού στον ποπ κουλτούρα


Συμβολισμός και προπαγάνδα


Πεντηκοστή για την Αποκάλυψη των Ζόμπι (μην σας ξεγελά ο τίτλος, είναι από τα καλύτερα πράγματα που κυκλοφορούν στο internet)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Πόσο ελληνική ήταν η βυζαντινή Μικρά Ασία; Εθνογραφική ανάλυση

Γράφει ο Μάριος Νοβακόπουλος* Η Μικρά Ασία είναι χώρος με κολοσσιαίο βάρος για τον ιστορικό Ελληνισμό και κυριαρχεί στο φαντασια...