Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΒΙΝΤΕΟ – Λυκούργος ο Αθηναίος, ο εκδικητής της Δημοκρατίας


 

 

Το όνομα Λυκούργος είναι γνωστό σε όποιον ασχολείται έστω και επιφανειακά με την αρχαία ελληνική ιστοριία.  Ήταν ο μυθικός νομοθέτης της Σπάρτης, ο άνθρωπος που έθεσε τις νομικές και πολιτικές βάσεις για να κάνει τους Λακεδαιμονίους τον πιο διάσημο πολεμικό λαό του πλανήτη, και τους θεσμούς της πόλης σταθερούς για αιώνες.  Όμως πιστεύουμε ότι αντίστοιχη φήμη αξίζει και ο Λυκούργος ο Αθηναίος, πολιτικός και ρήτορας της Αθήνας του 4ου αιώνα.

Ο Λυκούργος, γιός του Λυκόφρονα, γεννήθηκε το 390 π.Χ. από το αριστοκρατικό γένος των Ετεοβουταδών.  Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, έγινε ιερέας αφιερωμένος στην Αθηνά, τον Ποσειδώνα και τον αρχαίο βασιλιά Ερεχθέα.  Παρ’ ότι ανήκε στην αριστοκρατική τάξη, ο Λυκούργος ήταν πιστός στη δημοκρατία.  Ο παππούς του, επίσης Λυκούργος, είχε εκτελεστεί από το καθεστώς των Τριάκοντα τυράννων.

Ο Λυκούργος δεν θεωρείται ο καλύτερος ρήγτορας, αλλά έμεινε στην ιστορία για την δικαιοσύνη του και την ικανότητά του ως πολιτικός.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


 
cognoscoteam.gr

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Πόσο ελληνική ήταν η βυζαντινή Μικρά Ασία; Εθνογραφική ανάλυση

Γράφει ο Μάριος Νοβακόπουλος* Η Μικρά Ασία είναι χώρος με κολοσσιαίο βάρος για τον ιστορικό Ελληνισμό και κυριαρχεί στο φαντασια...